Czasem nawet najlepsze kotlety schabowe mogą się znudzić, a chciałoby się zjeść coś smacznego. Nie masz pomysłu na nowe danie? Wypróbuj nasze 3 przepisy na dania z piekarnika, które podbiją twoje kubki smakowe. Obiad z mięsem, rybą czy w wersji bezmięsnej? Ty zdecyduj!
Soczysty kurczak w śliwkowej marynacie
Pałki z kurczaka w połączeniu z marynatą na bazie suszonych śliwek to propozycja, która zaskoczy każdego smakosza. Dzięki specjalnej marynacie kurczak jest soczysty, aromatyczny i pełen smaku.
Przygotuj:
Składniki na marynatę:
Przygotowanie:
– Przy pieczeniu ziemniaków, warzyw korzeniowych czy mniejszych kawałków mięsa, takich jak udka drobiowe czy skrzydełka, doskonałym rozwiązaniem jest użycie rękawa do pieczenia. Powodów jest kilka. Po pierwsze rękaw do pieczenia pozwala zachować soczystość mięsa, a warzywa pozostają miękkie i pełne smaku, bez ryzyka przesuszenia. Po drugie pieczenie w rękawie wymaga znacznie mniej tłuszczu niż smażenie, a po trzecie – po pieczeniu piekarnik jest nadal czysty – wszystkie soki z mięsa i tłuszcz pozostają wewnątrz rękawa, co eliminuje konieczność żmudnego czyszczenia urządzenia. To połączenie smaku i wygody – mówi Marta Krokowicz, reprezentująca markę Paclan.
Łosoś w pomarańczowo-miodowej glazurze z puree z batata i mango
Łosoś w glazurze pomarańczowo-miodowej to danie, które z powodzeniem można podać na specjalną okazję, ale również na co dzień, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne.
Przygotuj:
Składniki na łososia i glazurę
Składniki na puree:
Przygotowanie:
Buraczkowa tarta z kozim serem i orzechami włoskimi
Tarta z burakami to połączenie delikatnej słodyczy, kremowego sera i chrupiących orzechów, które zachwyci miłośników wegetariańskich specjałów.
Przygotuj:
Przygotowanie:
– Bez względu na to, czy korzystamy z gotowych spodów, czy pokusimy się o zrobienie blatu sami, warto pamiętać o wyłożeniu formy papierem do pieczenia. To rozwiązanie ma wiele zalet – przede wszystkim zapobiega przywieraniu ciasta, co znacznie ułatwia jego porcjowanie i podawanie. Dodatkowo pozwala oszczędzić czas, ponieważ forma pozostaje czysta, a resztki jedzenia zatrzymują się na papierze, który po użyciu można po prostu wyrzucić – podpowiada ekspertka marki Paclan.
Czy w twojej kuchni zapachniało już inspiracjami? Powyższe przepisy to doskonały sposób, by urozmaicić codzienne obiady i odkryć nowe, pełne aromatu połączenia smaków. Nie zwlekaj – spróbuj i przekonaj się, jak proste może być przygotowanie wyjątkowego obiadu z piekarnika!