Z ostatniej chwili

O wiosennych deserach słów kilka…

2024-04-15 13:07:54 informacje
img

Wiosną trochę modyfikujemy nasze codzienne menu, zamieniając ciężkie składniki na sezonowe i lekkie. Podobnie jest z deserami – ciasta z maślanymi, tłustymi kremami idą w odstawkę, a my szukamy propozycji skrojonych pod wiosenno-letnie podniebienie. Podpowiadamy, co można przygotować!

Wśród naszych propozycji każdy smakosz znajdzie coś dla siebie – zarówno miłośnik słodkości w klasycznym wydaniu – w pucharkach, jak i oczekujący orzeźwienia lub szukający zdrowszej alternatywy. Oto propozycje w 3 kategoriach.

Deser w pucharku

Kojarzą się z wyjściem do kawiarni, wakacjami i smakami, które połączone razem w szklanym naczyniu tworzą nie tylko wspaniałą całość, ale także prezentują się efektownie. Taką ucztę dla podniebienia, ale i oka możemy zaserwować w domowych warunkach.

 Wszystko, co przekładane, pięknie prezentuje się zarówno w dużych, szklanych naczyniach, jak i minipucharkach. Tutaj, w zależności od preferencji smakowych, polecam desery warstwowe, w których każdy składnik ładnie prezentuje się w naczyniu, ale także smakuje. Dobrym pomysłem jest włoskie tiramisu, które możemy przygotować w sposób klasyczny z kawą albo z sezonowymi owocami. Inną opcją jest połączenie w minipucharkach rozdrobnionych ciastek typu Oreo z bitą śmietaną oraz kolorowymi posypkami czy wiórkami czekoladowymi. Orzeźwiającą propozycją zaś będzie deser cytrynowy, składający się z biszkoptów przełożonych na zmianę kremem śmietanowym z mascarpone oraz lemon curdem. Górę możemy przybrać listkami mięty i posypać zieloną matchą – efekt wizualny murowany! – podpowiada specjalistka KiK. 

Słodkości na zimno

Desery serwowane na zimno są idealnym rozwiązaniem w cieplejsze dni, których nam teraz nie brakuje. Dlatego warto poznać nowe smaki i wybrać te, które zagoszczą w naszym rodzinnym menu na stałe. 

 Każdy z nas zna ciasto z biszkoptem, bitą śmietaną i galaretką, w której znajdują się rumiane truskawki. Kultowy przepis jest jednak pracochłonny, dlatego możemy go lekko zmienić, aby był prostszy i szybszy w wykonaniu, ale równie smaczny. Moją propozycją jest deser bez pieczenia z 3 składników – łączymy ze sobą jogurty greckie, smakowe galaretki oraz świeże owoce. Wszystko ląduje w tortownicy lub innym naczyniu, a po schłodzeniu w lodówce możemy się delektować sezonowym smakiem. Wśród zimnych słodkości prym wiodą także lody – śmietankowe czy sorbety, jednak polecam podkręcić trochę warstwę wizualną i podać je z upieczoną wcześniej kruszoną lub granolą. A dla tych, którzy mają ochotę na szybki, zimny deser do zabrania w drogę, zachęcam do przygotowania koktajlu z arbuza zmiksowanego z kostkami lodu i kilkoma listkami mięty – mówi osobą związana z marką KiK. 

Deser w wersji fit 

To propozycje dla tych, którzy dbają o formę nie tylko ducha, ale i ciała, ale nie chcą sobie odmawiać słodkich przyjemności. W okresie wiosenno-letnim mamy mnóstwo składników, które możemy wykorzystać do stworzenia ich w zdrowszej wersji.

 Pudding chia to już klasyk wśród fit deserów i ja również polecam tę zdrową alternatywę z mlekiem kokosowym i ulubionymi owocami. Nie zapominajmy także o smoothie bowls czy granoli podanej z jogurtem naturalnym, dosładzanej miodem z odrobiną orzechów i owoców. 

Mam także propozycję dla najmłodszych – możemy im zaproponować wspólne przygotowanie sałatki owocowej z tych składników, które lubią najbardziej. Pokrojone w plasterki owoce wystarczy skropić sokiem z cytryny albo syropem z  brzoskwini i gotowe. Czasem najprostsze pomysły są najlepsze – komentuje specjalistka KiK. 

Wiosenne desery dają nam duże pole do popisu i pozwalają się delektować  smakiem sezonowych owoców. Dlatego warto eksperymentować z różnymi składnikami i tworzyć własne kompozycje, które rozpieszczą nasze podniebienia. 

Page generated in 0.0169 seconds.